17 september 2020 / Informatief

Persbericht naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media omtrent de vele besmettingen in Portugal/Albufeira


Naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media omtrent de vele besmettingen in Portugal/Albufeira willen wij eerst en vooral benadrukken dat dit NIET over Jongerentravel gaat.  Ook willen wij toelichten waarom wij (net als andere jongererenreisorganisatoren) wél bijna al onze reizen geannuleerd hebben deze zomer.

Jongerentravel?

De grootste onafhankelijke reisorganisator voor buitenlandse jeugd- en jongerenvakanties in België.  Reeds 33 jaar.

Onze zomer 2020

Deze zomer stevenden we af op een recordjaar van meer dan 10 000 jongeren en toen kwam COVID-19.

De ervaring leert

De ervaring in de organisatie van jeugd- en jongerenreizen leert ons dat jongeren anders zijn / doen als zij zonder ouders op vakantie zijn,.  Dit begint meestal vanaf de leeftijd 14-15 jaar.  Heel wat ouders durven wel eens naïef of goedgelovig zijn: mijn zoon/dochter doet dit niet, zegt dat hij/ze het niet gedaan heeft, liegt nooit, …
Helaas is de realiteit anders.  Het zijn dan ook jongeren, jonge opgroeiende mensen!  Uiteraard lopen zij de ‘kantjes’ eraf, uiteraard vertellen zij niet ‘alles’ want weten dat er consequenties aan vast hangen.  U bent toch ook jong geweest?
Neen, mama & papa,  Ze gaan niet om middernacht slapen als de cafés en bars sluiten.
Neen, mama en papa. Ze blijven niet in bubbels, bubbels vervagen al zeker als er alcohol in het spel is. 
Ja, mama en papa. Ze zoeken elkaar op, want dit is nu eenmaal hét belangrijkste aspect waarom zij kiezen voor groepsreizen, andere jongeren leren kennen.

Hier helpen geen maatregelen tegen, geen vermanende vinger van mama of papa, geen toespraak van onze premier of een monitor die de regels vanaf een papiertje afleest. 
Dit is de realiteit als je dagdagelijks voor ‘vakantievierende jongeren’ reizen organiseert en waardoor reizen met een grote groep jongeren deze zomer niet mogelijk was, althans dat was onze mening en deze van heel wat andere jongerenreisorganisatoren.

Jongerentravel heeft deze zomer slechts 5% van haar reisaanbod laten doorgaan.

In juni besliste Jongerentravel al, met pijn in het hart en ondanks de grote financiële consequenties, om al 50% van alle geboekte reizen te annuleren. 
Al deze jongeren hebben, conform het Ministerieel Besluit, een tegoedbon ontvangen voor de volledige reissom.

In juli & augustus hebben wij bijkomend 45% van onze zomerreizen geannuleerd.  Al deze jongeren ontvingen na ontvangst rekeningnummer binnen de 5 dagen de volledige reissom terug.

Jongerentravel heeft door de wereldwijde uitbraak van COVID-19 beslist om geen enkele reis te laten doorgaan voor jongeren onder de 16 jaar. 
De slechts 5% van de reizen die wel zijn doorgegaan, waren reizen naar Griekenland.  Het enige land dat tijdens zomer 2020 steeds groen is gebleven.  Zij hadden dan ook voor de start van het seizoen een heel zware lockdown gehandhaafd en hadden in samenspraak met virologen een erg sterk plan uitgewerkt hoe reizen mogelijk zou zijn met de ‘donderwolk corona boven het hoofd’: corona-hotel, testcentra voor toeristen, social distance, mondmaskers, een draaiboek voor de hotels, …

Onze groepen werden beperkt tot 25 reizigers per aankomst, verspreid over 2 bestemmingen: Kos en Kreta.  Ons team monitoren moest zich wekelijks laten testen.  Er werden geen bubbels gemixt.  Elk team monitoren had haar eigen bubbel.  De ene groep reizigers wist niet van de aanwezigheid van een andere bubbel, zodat de drang om te ‘mixen’ niet bestond.

 Ook enkele besmette reizigers

Jongerentravel had begin september weet van 4 besmette reizigers.  Alle reisgenoten & monitoren zijn dan ook onmiddellijk gecontacteerd geweest met de vraag om zich te laten testen.  Bovendien werd beslist om ook deze reizen stop te zetten en alle reizigers die nog moesten vertrekken te annuleren en terug te betalen.  Het seizoen van Jongerentravel was dan ook veel vroeger dan andere jaren ten einde.

De toekomst

Ja, toch zijn wij hoopvol voor de toekomst.
Wij hebben veel geleerd/bijgeleerd deze zomer.  Wij hebben ons laten omringen door experten en wij hebben bewezen dat je wél verantwoord jongerenvakanties kan organiseren tijdens corona.

Het boekingsseizoen voor de winter, ski- en snowboardvakanties, is gestart en tot onze grote vreugde worden onze reizen ook erg goed geboekt.  Deze winter zal ook verlopen volgens het ‘nieuwe’ normaal.
Veel meer verschillende reisbestemmingen, veel kleinere groepen, zodat elke reis een eigen bubbel is en er geen ‘kruisbestuiving’ mogelijk is.
Jongerentravel zal ook deze winter alle reizen naar bestemmingen die zich voor afreis in code oranje en rood bevinden annuleren, net zoals zij dit ook deed tijdens zomer 2020.  De klant heeft dus geen risico.  Het risico ligt bij de reisorganisator.

Tot slot willen wij benadrukken dat heel wat jongerenorganisatoren deze zomer bijna hun volledige buitenlandse reisaanbod geannuleerd hebben.  Ook zij hebben hierdoor enorme grote verliezen geleden, want annuleren is voor een klant wel gratis, maar niet voor de organisator van de reis.  Ook moesten wij met lede ogen aanzien dat onze gratis geannuleerde klanten herboekt werden door een organisator die wél vond dat reizen deze zomer kon.

Wij hebben steeds de gezondheid van de jongeren, maar vooral ook van hun familie, vooropgesteld en vonden dit de enige juiste keuze.  Wij hopen dat de reizigers en hun de ouders het vertrouwen in ons en al die andere reisorganisatoren, die eveneens correct gehandeld hebben, behouden!

De financiële kater voor ons is groot, héél groot.  Maar de ‘goesting’ is gelukkig nog veel groter om verder te doen!

Katrien Corens

Oprichter & Afgevaardigd Bestuurder
Het Reishuis / Jongerentravel

Keep it save, keep your distance, stay healthy!


top