18 december 2020

Je gaat al vele jaren op wintersport en je bindt regelmatig 2 keer per jaar de ski’s onder? Dan zou je toch al heel wat over wintersport moeten weten? Geloof ons, er is nog genoeg dat je niet weet. Uit een onderzoeksrapport over wintersport wereldwijd zijn flink wat leuke feiten over wintersport naar voren gekomen. We hebben er 10 voor je op een rijtje gezet.

1. Over heel de wereld zijn er in totaal 2.131 skigebieden

Meer dan een derde van het totale aantal skigebieden ligt in de Alpen. Het aantal is niet stabiel, want door fusies, faillissementen en nieuwe startups gaat het aantal op en neer.

2. Er zijn 44 skigebieden ter wereld die meer dan een miljoen skiërs per jaar verwelkomen.

Ja, dat is een flinke omzet voor het liftbedrijf. Het aantal skigebieden met meer dan een miljoen skiërs per jaar breidt naar verwachting alleen maar uit, want steeds meer gebieden bundelen de krachten.

3. Het totaal aantal skiliften bedraagt 26.529.

Uiteraard zouden we het geweldig vinden als jullie een actie organiseren ten voordele van Rode Neuzen Dag of De Warmste week.  Steuntje in de rug nodig?  Wij zetten met veel plezier jouw actie in de kijken op onze website.

Miniatuur skilift (Foto: Zillertal Arena/Johannes Sautner)

4. La Plagne is het skigebied met de meeste skiërs per jaar.

Het Franse skigebied verwelkomt jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen skiërs en voert daarmee de ranglijst aan. Op een goede tweede plek staat Saalbach Hinterglemm Leogang en Skiwelt Wilder Kaiser-Brixtental sluit de top drie af. Een Europees feestje dus.

5. Je kunt in 66 landen buiten skiën op echte sneeuw.

Dat zijn er heel wat. Toch zijn er nog flink wat mogelijkheden om dat uit te breiden. In vier andere landen stonden ooit skiliften, maar nu niet meer. In 15 andere landen ligt wel regelmatig sneeuw, maar hebben nog nooit liften gestaan. Daarnaast kun je ook nog je heil op een kunstskibaan zoeken, die vind je in 15 landen.

6. Je kunt zomerskiën in juli en augustus op 12 gletsjers.

Wil je in juli of augustus op de latten staan in de echte sneeuw in de echte bergen, dan heb je niet veel keuze. Over de gehele wereld zijn er maar 12 gletsjerskigebieden die in die periode open zijn.

7. Er zijn ter wereld ongeveer 125.000.000 wintersporters. 

Dit aantal loopt in de komende tijd waarschijnlijk op dankzij de economische ontwikkeling in Azie en Oost-Europa. Nederland telt ongeveer 1 miljoen wintersporters. De kans dat jouw kind de beste skiërs ter wereld wordt is dus niet zo groot.

8. Je kunt binnen skiën in 43 indoor sneeuwhallen.

Ook als er geen sneeuw ligt is het mogelijk om te skiën. Dat kan in ons kikkerlandje al op enkele banen, maar bijvoorbeeld ook in Dubai. Niet elke poging om een indoor sneeuwhal op te richten was heel succesvol. In de afgelopen 25 jaar zijn er 80 hallen gebouwd, waarvan er nu nog net iets meer dan de helft in gebruik zijn.

9. De topsnelheid op ski’s is 255 km/u.

Het record is nog vrij nieuw en werd in maart 2016 gezet door Ivan Origone. Het vorige record stond op naam van zijn broer en was 253 km/u.

10. De jongste skilerares ter wereld is 4 jaar oud en komt uit Gerlos.

Oké, dit is natuurlijk niet echt, maar de kleine Rachel is wel een schatje! De rest van de feitjes zijn wel echt waar.


top