18 maart 2020 / Informatief

Hieronder hebben wij de belangrijkste vragen/antwoorden opgesomd die massaal per mail bij ons binnenkomen. Tijdens deze uitzonderlijke periode zijn wij niet langer telefonisch bereikbaar.

De belangrijkste vragen/antwoorden, met betrekking tot het coronavirus, op een rijtje!

UPDATE 22/05/20
 
Hoe kunnen wij contact met jullie opnemen?

Door de maatregelen opgelegd door de overheid zijn ons hoofdkantoor en onze shops gesloten.  We werken achter gesloten deuren en vanuit thuis. Je kan ons steeds een mail sturen: info@jongerentravel.be.  Wij proberen dagelijks al jullie mails te beantwoorden.  Gelieve ons telefonisch enkel te contacteren bij heel dringende vragen.  Dit kan elke weekdag van 10u00 tot 13u00, behalve op feestdagen.
Hieronder vind je echter de meest voorkomende vragen en antwoorden.

Welke reizen zullen WEL/NIET doorgaan tijdens zomer 2020 ?

Jongerentravel volgt de evolutie van COVID-19 op de voet en neemt haar verantwoordelijkheid.  Naar aanleiding van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad van 22/05 hebben wij volgende hartverscheurende beslissingen moeten nemen:

 • Alle reizen naar Spanje & Griekenland met een vertrekdatum tot 30/06/20.  De grenzen openen pas voor internationaal toerisme vanaf 01/07/20.
 • Reizen Globers (12 tot 15 jaar). 
  Al onze GLOBERS-reizen voor zomer 2020 worden geannuleerd. Het is niet toegelaten om jeugdkampen te organiseren verder dan 150 km vanaf de Belgische grens.  
 • Reizen Young Spirit (15-17 jaar)
  Al onze YOUNG SPIRIT-reizen voor zomer 2020 worden geannuleerd. Het is niet toegelaten om jeugdkampen te organiseren verder dan 150 km vanaf de Belgische grens.  
 • Reizen Free Spirit Limited (16-17 jaar)
  De richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad van 22/05 zijn helaas erg onduidelijk.  Men spreekt uitsluitend over "jeugdkampen".  Wij hebben extra toelichting gevraagd aan de Minister van Jeugd, daar het voor ons niet duidelijk is of wij met dit type van reizen hieronder vallen,.  Wij hopen begin volgende week hierover duidelijkheid te krijgen en zullen dan uiteraard beslissen of onze reizen voor deze groep al dan niet kunnen doorgaan (uiteraard ook afhankelijk of de grenzen zullen open gaan).
 • Reizen Free Spirit  (16+)
  De richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad van 22/05 zijn helaas erg onduidelijk.  Men spreekt uitsluitend over "jeugdkampen".  Wij hebben extra toelichting gevraagd aan de Minister van Jeugd, daar het voor ons niet duidelijk is of wij met dit type van reizen hieronder vallen,.  Wij hopen begin volgende week hierover duidelijkheid te krijgen en zullen dan uiteraard beslissen of onze reizen voor deze groep al dan niet kunnen doorgaan (uiteraard ook afhankelijk of de grenzen zullen open gaan).
 • JT Next (18+)
  De overheid heeft slechts beslist dat reizen verboden is tot 07/06/20, website diplomatie Belgium  We zullen dus helaas nog moeten afwachten wat er beslist gaat worden de volgende weken.
  Is ook allemaal niet eenvoudig, want welk land gaat wel haar grenzen openen?  Zijn de Belgen welkom?  Dit is dus ook niet alleen een Belgische beslissing.
  De reissector dringt aan bij de overheid om duidelijk te scheppen, maar zij zijn ook druk in overleg met o.a. de Europese lidstaten en daarbuiten.
  Ook wij moeten dus, net zoals jullie, helaas afwachten wat de overheid gaat beslissen en wanneer zij dit gaan beslissen.  Wij hoopten toch al de eerste antwoorden te krijgen na de laatste Nationale Veiligheidsraad, maar tot onze grote spijt kwam dit zelfs niet ter sprake.

Beslist de Wereldgezondheidsorganisatie en/of Buitenlandse Zaken dat de reizen beter niet uitgevoerd worden, dan zullen wij uiteraard niet aarzelen en worden deze reizen geannuleerd!  Maar wat gaat dit pijn doen aan ons hart!  

Wat als mijn reis in de zomervakantie niet kan doorgaan?

Wij annuleren jouw vakantie, maar je bent je geld niet kwijt!  
Je ontvangt van ons een tegoedbon (coronavoucher) voor een volgende vakantie, 
Met een waardebon hoef je ook niet meteen te beslissen voor welke nieuwe vakantie je kiest; je kan hier rustig de tijd voor nemen: dit mag zowel een winterreis 20-21 als een zomerreis 2021 zijn.  Je kan kiezen uit ons gehele aanbod; het hoeft niet hetzelfde hotel of dezelfde bestemming te zijn. Wanneer de reissom van de nieuwe reis hoger uitvalt, brengen we je de meerkost in rekening. Wanneer de nieuwe vakantie goedkoper is, ontvang je een nieuwe tegoedbon voor het resterend bedrag.  Ligt dit bedrag onder de 100 euro, dan betalen we dit terug.

Je bent maw. dus nooit je geld kwijt! (ongeacht of je wel of geen verzekering hebt genomen!).  De tegoedbon is ook gedekt tegen insolventie.

Mijn reis werd geannuleerd.  wanneer ontvang ik mijn tegoedbon?

Wij doen met ons team ons uiterste best om je deze tegoedbon in de maand juni of juli te bezorgen.  Tegelijkertijd werken wij met aangepaste personeelsbezetting, wegens de maatregelen in het kader van de gezondheid en preventie op de werkvloer.  We vragen je aub om je begrip en geduld.  Bovendien moeten we de reizen van 1000'en jongeren annuleren, dit administratief afhandelen en onze partners / leveranciers het slechte nieuws brengen.  

Ik wil liever mijn geld terug ipv van een tegoedbon

Dat begrijpen we, maar dit is slechts mogelijk na een termijn van 1 jaar.  Op het ogenblik dat jullie je reis bij ons boekten, reserveerden wij namelijk ook onmiddellijk bij onze leveranciers: verblijf, vliegtuigmaatschappij, busmaatschappij, excursie-leveranciers,..., Ook betaalden wij de nodige voorschotten en/of zelfs saldo's.  Deze gelden ontvangen wij in deze uitzonderlijke tijden helaas ook niet terug, ook zij voorzien een 'tegoed'.  Vandaar dat er een Ministerieel Besluit gestemd is geweest dat de reissector tijdens deze periode toelaat om een corona-voucher / tegoedvoucher uit te reiken.  Echter kan je wel na 1 jaar een aanvraag doen om de corona-voucher te laten uitbetalen.  De reisorganisator heeft hiervoor 6 maanden de tijd.  Alle Informatie over het Ministerieel Besluit vindt u hier: Ministerieel Besluit - Corona voucher

Wij hebben met de groep geboekt, krijgen wij dan ook 1 voucher per groep?

Neen. Elke reiziger krijgt een eigen voucher op zijn/haar naam.  Elke reiziger kan dus zelf kiezen met wie hij/zij volgend jaar op vakantie gaat!

Ik ga volgend jaar verder studeren, kan ik dan nog wel op reis met Jongerentravel?

Ja hoor, uiteraard.  Al vele jaren hebben wij de groep JT Next, speciaal voor al onze reizigers 18+, erg populair onder de studenten.  In het winterseizoen bieden we vanzelfsprekend ook de lesvrije week aan en in de zomer hebben wij een volledig eigen aanbod uitsluitend voor onze reizigers 18+.  Trouwens zij hebben zelfs een grotere keuze aan bestemmingen, hotels, appartementen en ook villa's!

Mijn Young Spirit-vakantie werd geannuleerd, mag ik dan in de plaats mee met Free Spirit deze zomer?

Als wij van de overheid de 'GO' krijgen en wij mogen onze jongerenreizen (16+) laten doorgaan.  Ja, dan mag jij een nieuwe reis boeken met Free Spirit.  Je kan dan de tegoedbon van je geannuleerde reis gebruiken die je van ons hebt gekregen!

Ik word gevraagd het voorschot te betalen voor mijn vakantie; moet ik dit betalen gezien de huidige coronasituatie?

Ja, deze moet je betalen. We hanteren hiervoor de normale reisvoorwaarden. We begrijpen dat je je zorgen maakt maar je geboekte reis voor zomer 2020 gaat voorlopig gewoon door. De reguliere voorwaarden voor het betalen blijven dus ook bestaan.

Binnenkort zou ik het saldo moeten betalen, moet ik dit gewoon betalen?

Neen, het saldo gaan we voorlopig niet opvragen zolang wij geen zekerheid hebben dat jouw reis effectief kan doorgaan.  Je hoeft dus het saldo van je reis NIET te betalen.  We weten dat dit een héél moeilijke periode is voor iedereen, dat sommigen helaas ook in financiële moeilijkheden komen, zodat we beslist hebben dat we liever hebben dat jij dat geld bij kan houden!

Ik wil mijn reis annuleren wegens Corona-virus.  Wat kost dit en hoe doe ik dat?

Wij raden je aan om hiermee te wachten.  Als wij de reis annuleren op advies van FOD  Buitenlandse Zaken ontvang je van ons een tegoedbon voor de door jouw reeds betaalde reissom. Dit is dus het bedrag dat je al aan ons betaalde voor deze reis min je geboekte verzekering.  Deze maakt geen deel uit van de reissom, want is een dienst die je al 'genoten' hebt.  Je geboekte verzekering loopt namelijk al vanaf dat je de reis bij ons boekte.

Wil je toch liever je reis annuleren, denk er dan aan dat annulatie wegens uitbraak pandemie niet onder de annulatievoorwaarden van de verzekering valt.  Je bent dan ook gebonden aan de annulatiekosten, vermeld in onze bijzondere voorwaarden

Hoe annuleer je?  Stuur ons een mail met naam, voornaam, reiscontract en personen die de reis willen annuleren.  Wij bezorgen je dan de annulatiefactuur.  Je tegoed = het verschil tussen je betaalde reissom min totaal annulatiekosten storten we terug.

Hoe kan ik mijn annulatiekost berekenen?  
Tel volgende bedragen op, neem hiervoor je reiscontract bij de hand:

 • Vast annulatiebedrag:             50 euro tot 12 weken voor afreis / 100 euro tot 8 weken voor afreis
 • bedrag hotelkorting:                 xx euro (kijk op je reiscontract of hier een hotelkorting op vermeld staat)
 • bedrag verzekering:                  xx euro  (enkel als je een verzekering hebt genomen)
 • bedrag bagage:                         xx euro (enkel als je bagage voor je vlucht hebt geboekt, dus niet van toepassing als je autocarvakantie hebt geboekt)
 • bedrag anderen kosten:           xx euro (als je bv. maningskosten hebt aangerekend gekregen)
 • wijzigingskost                            xx euro (dit is enkel van toepassing als jij alleen annuleert en niet je kamergenoten.  Annuleer jij alleen, dan moet je betalen voor de wijzigingskost van de kamer, bv. wijziging van een 3-pers.kamer                                                                          naar een 2-pers.kamer of van een appartement benut door 5 personen, naar een appartement benut door 4 personen.  Deze kost is steeds ten laste van de 'geannuleerde'

 

Volg aub de richtlijnen van de overheid op!  Hoe beter wij deze opvolgen, hoe sneller het hopelijk voorbij is!
Bescherm jezelf, bescherm elkaar, zodat we hier samen door geraken en na deze héél zware periode erna

volop van de zomer kunnen genieten!

Keep it safe, keep your distance, keep healthy en blijf in je kot!

 

Tot binnenkort!

Het Jongerentravel-team


Andere nieuwsberichten binnen «Informatief»
top